Categorieën
Uitgelicht

Introductie langspeelplaat (1950)

Inmiddels zijn ze alweer verdwenen en weer terug, zij het beperkt; de langspeelplaten (LP).

Ik heb ze nog gehad, de oude grammofoonplaten, zwaar, breekbaar en uiterst korte fragmenten van 4 à 5 minuten. In de verzamelde periode valt precies de introductie van de langspeelplaat. En met ruim 20 minuten per kant!

Zie ook de langspeelplaat op Wikipedia

AMTHONIE

Categorieën
Uitgelicht

Rel in het Concertgebouw (1951)

Zo af en toe komt er tijdens het invoeren van de artikelen iets bijzonders naar boven. Zo is er de saga rond Paul van Kempen. Deze Nederlandse violist en dirigent heeft volgens sommigen een dubieuze rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte voor Duitse orkesten en is zelfs tot Duitser genaturaliseerd.

Toen Van Kempen in 1951 kwam dirigeren in het Concertgebouw is er een ware rel ontstaan, met het ontslag van vrijwel het voltallige Concertgebouworkest als gevolg.

Zie ook Paul van Kempen op Wikipedia.

AMTHONIE

Categorieën
Nieuws

Een nieuwe jas

De oorspronkelijke site is gemaakt in de jaren ’90 van de vorige eeuw en was niet meer functioneel.

Het oorspronkelijke project was alles wat Lex van Delden geschreven heeft voor het Parool te verzamelen. Dit is stopgezet omdat het opzoeken en overschrijven van de artikelen van de fiches te tijdrovend en kostbaar is. Toch geven de jaren die al wel verzameld zijn een inzicht in hoe Lex van Delden dacht en schreef.

Mocht je suggesties, correcties of aanvullingen hebben, of als er binnenkort een uitvoering van zijn werk is, laat dan een berichtje achter in het gastenboek.

AMTHONIE