Categorieën
Het Parool

Alma Musica maakte tournée in Engeland

(Van onze muziekredacteur)
Het kamermuziekgezelschap “Alma Musica” is teruggekeerd uit Engeland waar het een tournée heeft gemaakt in het raam van het Engels-Nederlandse culturele accoord.

“De reis er heen was al merkwaardig”, vertelt de fluitist Everard van Royen. “De basso continuo was zeeziek: dus clavecymbeliste Gusta van Royen en cellist Carel van Leeuwen Boomkamp. En dan zaten we erg in spanning over ons pedaal-clavecymbel, dat in vier kisten meereisde en voor het eerst in Engeland werd gehoord. De zorg voor dit bijzondere transport had de heer Joele (van firma Kettner en Duwaer) die het instrument ook steeds stemde.

Negen concerten gaven we in Aldeburgh, waar we ook de gast waren van Benjamin Britten, in Cambridge, Oxford, waar Egon Wellesz het hoofd is van de muziekafdeling van het Lincoln College; verder in Birmingham, Liverpool en vier keer in Londen.

In Oxford speelden we in het oude Sheldonian Theatre, waar Haydn nog zijn Oxford-symphonie ten doop heeft gehouden. En dan traden we nog voor de BBC op. In totaal voerden we 17 werken uit, o.a. van Bach (“Das musikalische Opfer”), Mozart, Vivaldi en Lesur. Met deze tournée is eigenlijk een plan in vervulling gegaan van dr. Jane de Iongh, onze culturele attachée, die zich werkelijk alle moeite heeft getroost onze concerten te doen slagen”, aldus Everard van Royen.

Volledigheidshalve zij vermeld dat de andere leden van “Alma Musica” zijn: Haakon Stotijn (hobo), Paul Godwin (alt) en Johan van Helden (viool). En voor de fijnproevers nog: op 17 December speelt het ensemble in de kleine Concertgebouwzaal van Amsterdam nogmaals “Das musikalische Opfer”!