Categorieën
Het Parool

Pierino Gamba hield eerste repetitie

Jeugdige Italiaan voor Utrechts Orkest

(Van onze muziekredacteur)
Pierino Gamba is er dan eindelijk. De jeugdige Italiaanse dirigent – 16 September 1936 is hij in Rome geboren, aldus vermeldt zijn geboortebewijs – heeft vanmorgen de eerste repetitie gehouden met het Utrechts Stedelijk Orkest waarmee hij morgenavond in Utrecht zijn eerste concert in ons land geeft.

Enkele dingen bleken op deze repetitie duidelijk: zijn partituurkennis is heel bijzonder, evenals zijn beheersing van het orkest. Dat hier iets uitzonderlijks aan de hand is staat wel vast. Daarop wijst trouwens ook de manier waarop hij tot dirigeren is gekomen.

Zijn vader – een heel matig amateurviolist, die van beroep banketbakker is – wilde Pierino op zijn achtste jaar dwingen piano te studeren. De jongen had er geen zin in, maar hij wilde wel dirigeren. Bespottelijk, vond vader Gamba. Maar ondertussen speelde Pierino het klaar in een middag het begindeel uit Beethoven’s eerste symphonie uit het hoofd te leren en aan de piano te spelen. Dat vond zijn vader toch wel iets en na vier maanden besloot Gamba Sr. zijn zoon eens een concert te laten dirigeren. Iedereen dacht toen, dat Pierino’s vader gek was geworden, ook moeder Gamba deelde die mening. Desondanks ging het concert door en het werd een succes. Het begin van een carrière die de jonge dirigent naar vele landen ter wereld bracht.

Beethoven’s derde symphonie heeft hij vanmorgen gerepeteerd, zijn repertoire is omvangrijk: ruim vijftig werken. Moderne werken ook? “Ik ken daarvan vrijwel niets”, zegt Gamba Jr. “Wel speel ik Debussy en Dukas, Ravel niet.” “En jazzmuziek?” “Daar houd ik helemaal niet van.”