Categorieën
Het Parool

Ravel was gek op mechaniekjes

(Van onze muziekredacteur)
“MAURICE was altijd een bijzonder hardwerkende leerling op school”. Dat vertelt mij ingenieur Edouard Ravel, jongere broer van de componist, in de pauze van het concert, gisteravond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. De heer Ravel is met zijn vrouw naar Amsterdam gekomen om het aan zijn broer gewijde festival bij te wonen.

“Wanneer hij met muziek begon? Dat was, geloof ik, op zijn zesde jaar; toen leerde hij piano spelen. Verder is er eigenlijk weinig bijzonders over zijn jeugd te vertellen. Hij was als alle kinderen, hield op de middelbare school veel van klassieke talen en was een heel eenvoudige jongen.

Of hij een hobby had? Wel, hij was altijd gek op mechaniekjes, autootjes en zo. Die verzamelde hij vaak en in zijn huis kon men er steevast heel wat van aantreffen”. Tot zover de heer Edouard Ravel.

Wie “L’heure Espagnole” heeft gezien, zal zich de ontelbare klokken herinneren welke in de klokkenwinkel waar het gebeuren zich afspeelt, zijn aangebracht. De klokken tikken allemaal, en die geluiden heeft Ravel in de partituur kostelijk gerealiseerd. Zonder twijfel is hier Ravel’s voorliefde voor mechaniekjes van invloed geweest. De verklaring van zijn broer zegt veel.