Categorieën
Het Parool

Jubileumconcert

Een feestelijke, met bloemen, rood-wit-blauwe en rode vlaggen versierde, stampvolle grote Concertgebouwzaal vormde Zaterdagavond in Amsterdam de entourage voor het concert door het Radio Philharmonisch Orkest dat onder Pierre Monteux’ leiding het 25-jarig bestaan van de VARA muzikale luister kwam bijzetten.

Reeds bij de opkomst waren er bloemen voor Monteux, die na het Wilhelmus en Morgenrood het orkest de opgewekte Jubel-Ouverture van Weber liet spelen. Jean Antonietti was vervolgens de onsentimentele solist in Beethoven’s derde pianoconcert: een technisch zeer goede, en ook muzikaal overtuigende vertolking waarmee hij terecht veel succes oogstte. En waarvoor hij bloemen ontving.

De goede kwaliteiten van het orkest kwamen pas na de pauze volledig tot haar recht in een overrompelende, enorm geladen uitvoering van Berlioz’ Symphonie Fantastique, welke Monteux’ verbluffende beheersing van deze partituur demonstreerde. Dat hij aan het slot minutenlang is toegejuicht, neen, toegeschreeuwd, is alleszins begrijpelijk. Er was een grote krans met rode bloemen voor hem.

Vele autoriteiten en officiële personen, vooral uit radiokringen, waren aanwezig: onder hen bevonden zich minister Spitzen, mr. Kesper, de regeringcommissaris voor het radiowezen, de burgemeester van Hilversum, de voltallige radioraad, prof. Kranenburg, de heer Reinalda, commissaris der Koningin in de provincie Utrecht. Wethouder De Roos vertegenwoordigde Amsterdam.

LEX VAN DELDEN