Categorieën
Het Parool

Marjo Tal gaf 24 concerten

(Van onze muziekredacteur)
Onlangs is de Amsterdamse pianiste Marjo Tal teruggekeerd van een concertreis door Israël. Zij heeft er ruim twee maanden geconcerteerd. Hoeveel concerten? “Het waren er 24”, zegt zij, “overal, door het hele land, ook in de nederzettingen, waar ik soms in de openlucht, soms in eetzalen of theaters optrad. De honger naar muziek is er overweldigend: het gebeurde vaak dat ik na afloop van een recital nog twee uren moest doorspelen. Uit het publiek werden mij dan thema’s opgegeven, waarover ik improviseerde; eens speelde ik vijftien improvisaties als toegift”.

Het repertoire? “Bach, Brahms, Bartók, Schubert, Escher – diens suite “Arcana musae dona” speelde ik enkele keren ook voor de radio in Tel Aviv. De Diabelli-variaties van Beethoven bleken vreemde kost te zijn voor Israël; toch heb ik ze ettelijke keren uitgevoerd, o.a. in Jeruzalem op een concert onder het beschermheerschap van de Nederlandse gezant.

En wat het prettigste is: ik ben uitgenodigd volgend jaar September en October met het Israëlisch Philharmonisch Orkest op te treden”.