Categorieën
Het Parool

Koor uit Wenen opende Amsterdams concertseizoen

Het Amsterdamse concertseizoen is geopend. Zaterdagavond gebeurde dat in de grote Concertgebouwzaal, waar het Weens gemengd koor “Brigittenau und Neubau” een bijzonder gevarieerd programma kwam opdissen na een door zijn gastheer, “De Stem des Volks”, voortreffelijk bereide hors d’oeuvre, die o.a. De Nobel’s “Morgenrood” bevatte.

De Weense gasten bleken over aangenaam vocaal materiaal te beschikken, dat zich op natuurlijke en ongedwongen wijze wist te manifesteren dank zij de zorgeloze directie van Karl Podlaka. Er waren stellig ongelijkheden, de nauwkeurigheid en de zuivere stemming waren soms zoek en het repertoire zal menig critisch oor wel wat merkwaardig smakeloos voorgekomen zijn: naast Bruckner en Schubert vermeldde het programma o.a. een Hongaarse dans van Brahms, een wals van Johann Strauss, een lied van Mozart en een suite uit Von Suppé’s operette “Boccaccio”. Maar desondanks heeft de goedbezette zaal het koor uitbundig toegejuicht om zijn opgewekte en meeslepende zingen.

LEX VAN DELDEN