Categorieën
Het Parool

Artistiek pleidooi voor vluchtelingen

(Van onze muziekredacteur)
Een goed bezette kleine Concertgebouwzaal van Amsterdam heeft gisteravond kunnen constateren, dat er onder de internationale vluchtelingen van de Verenigde Naties stellig veel artistiek talent schuilt. Een zestal van deze kunstenaars kwam de aandacht vragen voor het werk van de I.R.O., de internationale vluchtelingenorganisatie, die sinds 1947 reeds een millioen personen een nieuwe, vaste woonplaats heeft verschaft.

De violiste Elise Cserfalvi kende men hier reeds; opnieuw heeft zij overtuigende bewijzen geleverd van haar vitaal en bruisend talent, van haar prachtig ontwikkelde techniek ook. Dat deed zij in Bach, Ravel en in Duo’s van Bartók speelde zij samen met haar verloofde Arpad Gérecz, die vrijwel op gelijke hoogte staat. Ook hij verdient ruime kansen om zijn bijzonder kunstenaarschap te kunnen ontplooien.

De pianist Boris Maximowicz kwam met nadruk zijn plaats opeisen in de reeks romantische virtuozen; Ladislas Pudis demonstreerde – behalve een nog niet geheel vlekkeloze zangtechniek – zijn aanleg voor theaterkunst en zal zijn weg wel in de opera vinden. Charles Reiner’s pianistische gaven zijn nog niet voldoende vrij ontwikkeld om reeds nu kans van slagen te hebben bij het opbouwen van een carrière. Voor de begeleiding zorgde de pianist Siegfried Oehlgiesser.