Categorieën
Het Parool

Eduard Lichtenstein vertolkte “Paganini” in Zwitserland

(Van onze muziekredacteur)
De reeds vele jaren voornamelijk als zangpaedagoog in Amsterdam gevestigde tenor Eduard Lichtenstein heeft tijdens een twee maanden durende tournée door Zwitserland grote successen geoogst. Oorspronkelijk was hij door het Operettegezelschap van Winterthur voor drie weken geëngageerd om in Lehár’s “Paganini” de titelrol te vertolken. Na die drie weken moesten twee prolongaties volgen, een van drie en een van twee weken. Langer kon hij niet blijven en zo kwam hij dezer dagen in Amsterdam terug.

“Waar ik optrad? Behalve in Winterthur”, zegt Lichtenstein, “ook o.a. in Genève, Lausanne, Lugano, Luzern, Montreux en Vevey. In de laatste plaats bleek de Zwitserse regering een prachtig kasteel beschikbaar te hebben gesteld voor 135 Joodse emigranten op leeftijd. Ik heb gedaan gekregen dat ze allemaal gratis de voorstelling konden bijwonen: hun dankbaarheid was ontroerend.

Voor radio Beromünster heb ik nog zes platen opgenomen, die begin Juni worden uitgezonden. In September ga ik weer naar Zwitserland: contract van twee maanden. Ditmaal in “Land des Lächelns” en “Zigeunerbaron”. En op uitnodiging van de Zwitserse acteur Curt Goetz, wiens nieuwe film “Dr. Prätorius” binnenkort hier komt, ga ik ook in Duitsland zingen: in Hamburg, Berlijn, Frankfort en München treed ik dan op in “Czarewitsch” en “Land des Lächelns”.