Categorieën
Het Parool

Koorzang door “Apollo”

Roeske dirigeerde een nieuwe compositie van Schreurs

Fred. J. Roeske, geheel hersteld van het hem in October van het vorig jaar overkomen ongeval, leidde gisteravond weer zijn onovertrefbare mannenkoor “Apollo” in de geheel gevulde grote Concertgebouwzaal van Amsterdam. Men heeft hem geestdriftig gehuldigd en het cadeau en de bloemen, die hij aan het begin van de avond kreeg, bewezen wel hoezeer zijn koor hem waardeert.

Ook dit keer gaf Roeske weer een voorbeeld: hij introduceerde een nieuw werk van Joep Schreurs, dat hij (na het applaus) onmiddellijk herhaalde! Schreurs’ compositie, “Fuga” getiteld en geschreven op een tekst van Bertus Aafjes, bleek een belangrijke aanwinst voor de koorliteratuur: het is knap gemaakt, fris en persoonlijk van vinding, wars van goedkope sentimentaliteit en treffend door originele klankverbindingen. Schreurs behaalde er een opvallend succes mee en kwam op het podium danken voor de prachtig verzorgde uitvoering.

Ook Bertus van Lier’s “Ik sla de trom” maakte zoveel indruk, dat Roeske het moest herhalen. Verder zong “Apollo” werken van Roeske en Van Delden. Bijzonder veel succes had Dora van Doorn-Lindeman met een reeks liederen, waarvan vooral dat van Purcell diep ontroerde. Zij werd begeleid door Max van Doorn; het koor vond in Bep Aarden een voortreffelijke accompagnatrice.

Burgemeester en mevrouw d’Ailly woonden het concert bij.

LEX VAN DELDEN