Categorieën
Het Parool

Koorzang door “Apollo”

Ten bate van de stichting 1940-1945 zong de Koninklijke Mannenzangvereeniging “Apollo” onder leiding van den nog steeds vitalen grijsaard Roeske voor een aandachtig en geestdriftig publiek in de Groote Zaal van het Concertgebouw.

De uitvoering stond op hoog peil. De zeer beheerschte en duidelijke directie van den in December zijn 50-jarig leiderschap vierenden dirigent is er oorzaak van, dat het koor uiterst gedisciplineerd zingt, soms zelfs té streng, vooral in de afgebeten beëindiging van sommige werken. Het programma bood het publiek, naast composities van Schubert, Palestrina, Willem Landré en Dobrowen, ook licht verteerbaren kost, o.a. Roeske’s populair geworden “‘t Geuzenlied op den thuischmarsch”.

Als instrumentaal intermezzo speelde de organist Joep Schreurs orgelwerken van Bach en Franck op een instrument, dat ons – door zijn kwaliteit – nog steeds niet kan overtuigen van het feit, dat het een orgel is. Schreurs speelde overigens voortreffelijk, met uitnemende registratietechniek en juist stijlgevoel

Het publiek verlengde het programma, door nadrukkelijk applaus, dat hier zeker op zijn plaats was, met enkele toegiften.

LEX VAN DELDEN