Categorieën
Het Parool

Ontslagen bioscoopmusici hielden eerste orkestrepetitie

(Van onze muziekredacteur)
Het nieuwgevormde orkest, bestaande uit de vijftig ontslagen bioscoopmusici van het Royal-Tuschinski concern, is vanmorgen onder leiding van John Brookhouse McCarthy in gebouw De Brakke Grond te Amsterdam de eerste repetities begonnen.

Sheherazade van Rimski-Korsakow stond op de lessenaar. “De meesten van jullie hebben het zeker nog nooit gespeeld. Ik geef even tempi aan”, zegt de dirigent. “Aan dit stuk weet men zo ongeveer, wat voor soort muziek wij gaan spelen”, vertelde hij mij. “Bekende semi-klassieke muziek als opera- en operette-ouvertures, rapsodieën van Liszt. Wij gaan dus programma’s uitvoeren zoals in 1919, in Bellevue, bij de zomerconcerten onder leiding van Max Tak het geval was”.

“De bedoeling? Wel, in de eerste plaats willen wij de concerten als een demonstratie beschouwen tegen het ontslag. Zo maken wij het publiek attent op ons bestaan. Dat wij daarnaast proberen werkgelegenheid voor het orkest te scheppen, spreekt van zelf. Met enkele impresario’s zijn wij reeds in onderhandeling. Zo is er b.v. kans, dat wij een tournée door ons land gaan maken met een Italiaanse operagroep”.

Alle te spelen werken zijn gearrangeerd door John Brookhouse McCarthy en ik moet zeggen, dat het begin van Sheherazade bijzonder goed klonk, ondanks het feit, dat het orkest nog niet compleet was. Een deel van de ontslagen Amsterdamse musici was namelijk nog in theater Tuschinski om zijn ontslagbewijs te halen. De Rotterdammers waren toen reeds per bus aangekomen.