Categorieën
Het Parool

Sonate in drie delen en drie stijlen

(Van onze muziekredacteur)
ZO zal men in Mozart’s tijd wel kamermuziek hebben gespeeld, met pruik en al. En zónder piano, maar mét een clavecymbel.

Toch is dit een hedendaags tafereel: het viool-pianoduo Herman Salomon-Elsie Hall, dat op het ogenblik in Zuid-Afrika optreedt, heeft, onder auspiciën van het Departement van Opvoeding aldaar, onlangs een instructief filmpje gemaakt over Mozart’s Sonate in C (K.V. 349). Het eerste deel wordt gespeeld zoals de foto laat zien, het tweede in de entourage van een latere tijd, met een oude piano en bij kaarslicht. De finale wordt uitgevoerd zoals thans gebruikelijk is, d.w.z. aan een moderne vleugel zit Elsie Hall in moderne avondkleding, terwijl onze landgenoot Salomon in rok staat te spelen. Het filmpje zal – behalve in Zuid-Afrika – in Nieuw-Zeeland, Australië, Italië, Frankrijk en ons land worden vertoond.