Categorieën
Het Parool

Hollywood krijgt aarde uit Amsterdam

(Van onze muziekredacteur)
“De heer Van Beinum en ik gaan Woensdagmiddag aarde uit de grond van het Amsterdamse Concertgebouw graven; ongeveer 400 gram moet het zijn”, zegt de Nederlandse zangeres mevrouw Faniëlla door de telefoon. “Waarvoor die aarde dient? Op 1 Augustus vindt in de Hollywood Bowl – die enorme openluchtconcertruimte in Hollywood – een plechtigheid plaats, welke de culturele eenheid der landen moet demonstreren. Voor Polen is Arthur Rubinstein daarbij aanwezig, voor Oostenrijk Bruno Walter, voor Spanje José Iturbi, voor Frankrijk Darius Milhaud en Richard Hegeman vertegenwoordigt ons land.

Wat die aarde er mee te maken heeft? Wel, uit 21 landen wordt naar Hollywood aarde gestuurd afkomstig van culturele instellingen. Die aardsoorten worden dan vermengd met grond van Hollywood en het geheel wordt – na sterilisatie – bewaard als symbool van culturele eenheid. De leiding van de Hollywood Bowl heeft de heer Van Beinum en mij uitgenodigd de Nederlandse aarde op te graven”, aldus mevrouw Faniëlla.