Categorieën
Het Parool

Israëlische altist Partos speelde in Amsterdam

(Van onze muziekredacteur)
In aanwezigheid van o.a. dr. M. Amir, gezant van Israël in de Benelux-landen, de heer Nassi, Israëlisch consul in Nederland, burgemeester d’Ailly, enkele hoogleraren, heeft de Israëlische altist Oedoen Partos gisteravond in het Paviljoen Vondelpark te Amsterdam een boeiend recital gegeven. Hij toonde zich een uitmuntend instrumentalist en ook als componist maakte hij met zijn “Jiskor” een goede indruk.

Partos, die eerste altist is van het Israëlisch Philh. Orkest, speelde o.a. nog werken van zijn landgenoten Jakobi en Ben Chaim en besloot de door het in oprichting zijnde Genootschap Nederland-Israël georganiseerde avond met Schubert’s Arpeggione-sonate. Hij werd begeleid door de Israëlische pianist Arjé Zemanek.

Na afloop sprak ik hem even. “Hoe het met het orkest gaat? Uitstekend, wij zijn erg ingenomen met onze nieuwe dirigent Paul Paray. En wat mij persoonlijk betreft: ik heb veel gelegenheid als solist op te treden. Daarvan maak ik steeds gebruik nieuwe werken voor alt uit te voeren. Natuurlijk heb ik tijdens mijn verblijf in Amsterdam naar Nederlandse muziek gezocht. En ik heb inderdaad enkele belangwekkende stukken gevonden, o.a. het altconcert van Leo Smit. Ik ga die Nederlandse werken stellig in Israël spelen.”