Categorieën
Het Parool

Programma van volksliederen door Ré Koster

Ré Koster, reeds jarenlang bekend als liederenzangeres, heeft gisteravond in de volle kleine Concertgebouwzaal van Amsterdam een welverdiend succes behaald met haar eerste optreden als vertolkster van het volkslied. En dat heeft zij waarlijk niet te danken aan een mooie, gemakkelijk aansprekende stem: die bezit zij niet en ik neem aan, dat zij zelf – een kunstenares met intelligentie – zich dit meer dan wie ook bewust is.

Haar succes moet dan ook aan andere factoren worden toegeschreven: in de eerste plaats aan haar bijzondere programma, dat volksliederen uit zeven landen vermeldde en waarvoor een enorme voorbereiding nodig geweest moet zijn. En in de tweede plaats aan de gedifferentieerde wijze van voordragen, waardoor zowel tragische als vrolijke teksten niet nalieten indruk te maken. Zo zelfs, dat enkele liederen herhaald moesten worden.

Simon Halie vond in zijn begeleidingen steeds het juiste accent en toonde een opmerkelijk aanpassingsvermogen. Als solist oogstte hij veel bijval met Bartók’s “Roemeense Volksdansen” en ook hij moest een toegift geven: Poulenc’s “Pastorale”.

LEX VAN DELDEN