Categorieën
Het Parool

“Scapino” danst twee nieuwe volkssprookjes

Dat de beide nieuwe sprookjes van de door Hans Snoek en Abraham van der Vies geleide balletgroep voor de jeugd “Scapino” wel geslaagd zijn en in staat een jeugdig publiek in spanning te houden, heeft de bijval bewezen, waarmee het volle Theater Tuschinski in Amsterdam van morgen dit programma heeft ontvangen.

Ruim 1500 schoolkinderen keken geboeid naar “De kast van de oude Chinees”, een ingetogen Oosters sprookje van Nelly Burgdorffer met uitstekend geschreven, sfeervolle muziek van Nico Schuyt. De wat eenvormige choreografie was van Jean Rebel, de prachtige, vernuftig gevonden décors en costuums waren van Nico Wijnberg.

Ook “De Wijze Boer”, een Hongaars sprookje van Zoltan Forrai, op Hongaarse volksmelodieën, heeft, vooral door de geestige choreografie van Ruth Hellmer, de zaal tot uitbundige vrolijkheid gebracht, al miste ik in deze voortdurend operette-achtige opgewondenheid momenten van rust en verstilling, die het geheel meer reliëf hadden kunnen geven.

In de pauze leidden drie mannen van de Verkeerspolitie een hersengymnastiekwedstrijd, waarmee niet alleen de verbazend knappe ploegen, maar ook de zaal zich bijzonder vermaakten. De Cabotschool was een faire verliezer. Flippie Veilig, Neeltje Letop en het hondje Kijkuit voerden een leerzame pantomime op.

LEX VAN DELDEN